Lezing over het Maarschalkerweerdorgel met geluidsvoorbeelden

Op 27 juni 2015 gaf Paul Houdijk een lezing over het Maarschalkerweerdorgel, niet als museumstuk maar op de eerste plaats als muziekinstrument. Deze lezing vond plaats aan het orgel in de kathedrale kerk van Ste. Catharina te Utrecht. Het was de afsluiting van het Maarschalkerweerdsymposium in samenwerking met het Museum Catharijneconvent, in het kader van het Maarschalkerweerdjaar 2015. De gesproken tekst wordt afgewisseld met geluidsvoorbeelden door Houdijk zelf gespeeld. Voorafgaand aan deze lezing waren er al diverse lezingen gehouden in het. auditorium van het Catharijneconvent, waar Houdijk soms aan refereert. “Lezing over het Maarschalkerweerdorgel met geluidsvoorbeelden” verder lezen

Over de orgelmaker Maarschalkerweerd

In het kader van het Maarschalkerweerdjaar 2015 is een artikel geschreven door Paul Houdijk, onder de titel Maarschalkerweerd en Zoon in kerkorgels, over de orgelmaker Michael Maarschalkerweerd en de veranderingen in het muziekleven en de orgelkunst in het bijzonder in de negentiende eeuw.

Dit artikel verscheen destijds op de site van het tijdschrift ‘De Orgelvriend’ en was ook verkrijgbaar bij de diverse activiteiten van het Maarschalkerweerdjaar zoals concerten, de tentoonstelling en het symposium.

Nu is het op deze site geplaatst bij de publicaties.

Bachdag Amersfoort

Op zaterdagmiddag 8 oktober a.s. geeft Paul Houdijk om 16.30u een orgelconcert
in de Joriskerk te Amersfoort. Het thema van het concert luidt: De betekenis
van Bach voor de Belgisch/Franse orgelschool van de negentiende eeuw.

Houdijk speelt werken van Bach zelf (Fantasie in g, drie orgelkoralen, en
het Preludium en Fuga in e, de zg. ‘kleine e klein’), en verder de Prelude
in Es van J.N. Lemmens, en het Grand choeur in Bes van Th. Dubois.