Over de orgelmaker Maarschalkerweerd

In het kader van het Maarschalkerweerdjaar 2015 is een artikel geschreven door Paul Houdijk, onder de titel Maarschalkerweerd en Zoon in kerkorgels, over de orgelmaker Michael Maarschalkerweerd en de veranderingen in het muziekleven en de orgelkunst in het bijzonder in de negentiende eeuw.

Dit artikel verscheen destijds op de site van het tijdschrift ‘De Orgelvriend’ en was ook verkrijgbaar bij de diverse activiteiten van het Maarschalkerweerdjaar zoals concerten, de tentoonstelling en het symposium.

Nu is het op deze site geplaatst bij de publicaties.

Bachdag Amersfoort

Op zaterdagmiddag 8 oktober a.s. geeft Paul Houdijk om 16.30u een orgelconcert
in de Joriskerk te Amersfoort. Het thema van het concert luidt: De betekenis
van Bach voor de Belgisch/Franse orgelschool van de negentiende eeuw.

Houdijk speelt werken van Bach zelf (Fantasie in g, drie orgelkoralen, en
het Preludium en Fuga in e, de zg. ‘kleine e klein’), en verder de Prelude
in Es van J.N. Lemmens, en het Grand choeur in Bes van Th. Dubois.

Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

MaarschalkerweerdDit jaar is het 100-ste sterfjaar van de orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd. In het kader van het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 worden verschillende evenementen georganiseerd; een Maarschalkerweerd Muziektoer, een Tentoonstelling die op meerdere locaties te zien zal zijn en een Symposium op 27 juni 2015 in Utrecht.

Bezoek de website maarschalkerweerd.info voor de volledige concertagenda van de muziektoer, alle informatie over de tentoonstelling in het kader van het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar en het Symposium in het Auditorium van Museum Catharijneconvent te Utrecht.

Openingsconcert

Vrijdagavond 27 februari in de Ste. Catharinakathedraal Utrecht is het openingsconcert van het Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015, met medewerking van de koren St. Gregorius en La Confiance o.l.v. Eric Koevoets en Wouter van Belle, orgel. Paul Houdijk voert werken uit van Bach, Lefébure Wely, Houdijk, Widor en Wagner. – aanvang 20:15 uur,